Wat heeft werken in de bediening met projectmanagement te maken?

Bediening en projectmanagement

Bedienen en project begeleiden. Wat heeft dat nou met elkaar te maken??

 

Sinds kort werk ik als oproeper in de horeca. Terug naar 1 van de dingen die ik heel graag deed vroeger. Het is ooit een van verlangen šŸ”„van mij geweest om een eigen pension in Oostenrijk te runnenā€¦ En dit is een beetje terug naar dat gevoel van gastvrijheid, gezelligheid en plezier.

Na mijn stage voor de Hotelschool ben ik niet in de hotellerie/horeca beland. Maar de horeca bleef mij wel altijd trekken, vooral aan de bar in plaats van achter de bar. En de afgelopen jaren schoot het wel eens door mijn hoofd: ā€œHoe leuk zou het zijnā€¦ lekker weer eens werken in de horeca, mensen bedienen en een hele leuke dag/avond uit bezorgen?!ā€

En toen kwam daar het bericht voorbij dat ze mensen voor de bediening zochten bij een brasserie bij mij in het dorp. Dus ik dacht; ā€œach naast het geven van de trainingen en coaching, weer de bediening in, dat zou wel een lekkere afwisseling zijn. Ik ga gewoon vragen of ze ook wat aan mij als oproepkracht hebbenā€. Duhu natuurlijk; ik ben een goede kracht šŸ˜‰ !

Glimlachen, mensen blij maken en doorpakken

 

Dus ging ik op sollicitatie! Haha, ik was gewoon een beetje zenuwachtig en vond het spannend. Tja zelfs als je 42 jaar bentā€¦.. šŸ‘Š Maar ik kon meteen de dag erna proefdraaien! En wat was het heerlijk om weer met een dienblad te lopen. Mensen blij maken met een glimlach, een gezellig praatje houden en lekker doorpakken. Zelfs de messen onder de vorken leggen op de borden! En in de afwas staan en de borden schoon maken, zodat de afwasser makkelijker kan afwassen. Ā Een mens kan heel gelukkig zijn met kleine dingen! šŸ˜€

En wat was het ook weer wennen; man, man mijn benen deden zeer, mijn rug voelde stijf en ik had spierpijn in mijn linkerarm van het dienblad dragen. Jaja, toen ik tussen mijn 14de en 23ste Ā in de horeca werkte, was het lijf toch wel wat soepeler.

Desondanks voelde ik me helemaal happy. Mensen blij, ik blij!

Tegelijk heb ik ook weer het 1 en ander geleerd!

 

  • Dat ik mag loslaten dat ik niet alles hoef op te lossen, want daar zijn de leidinggevenden en andere verantwoordelijken voor.
  • Ik hoef niet de leiding te nemen. Ik hoef alleen maar uit te voeren wat mij wordt opgedragen. Eigenlijk ook wel eens fijn J!
  • Dat niet alles is mijn probleem is, bijvoorbeeld wanneer door omstandigheden er te weinig personeel is.
  • Dat wanneer voor mij mijn taken onduidelijk zijn, ik duidelijkheid kan vragen in plaats van duidelijke te moeten geven. Dus wat houdt precies in, wanneer je mij als vliegende keep laat lopen?

En weet je wat het mooiste is? Naast dat ik het geweldig vind om mensen te helpen en een fijn gevoel te geven, is mijn ook weer eens helder geworden dat onduidelijkheid voor mij voelt als chaos. Net als in een project, wanneer er geen duidelijke afspraken worden gemaakt, geen rolverdeling is en de taakverdeling voor het team niet concreet is en dus verwarring veroorzaakt.

Een paar tips van mij wat te doen bij dat gevoel van chaos en onduidelijkheid?

 

  • Ga het gesprek aan en geef aan dat er zaken voor jou onduidelijk zijn.
  • Blijf bij jezelf en vertel dat het voor jou als chaotisch voelt. Voor iemand anders kan het heel duidelijk zijn, maar jij ervaart dat de chaos. Leg dit rustig uit, zonder dat jij de ander gaat overtuigen dat iets niet goed is.
  • Stem met elkaar af wie welke taken heeft en dat er bij deze taakverdeling 1 aanspreekpunt is die de leiding heeft wanneer er verwarring is.
  • Vraag aan iedereen of de gemaakte afspraken akkoord zijn. Want alleen dan stem je af dat iedereen het zelfde weet!

 

Succes met de tips! En ik ben op het terras te vindenā€¦.. werkend dan!

 

#projectmanagement #communicatie #horecaglimlach

 

Deel deze blog op social media:

Letā€™s connect!

Heb je een vraag of wil je
gewoon even kennismaken?

Vul het formulier hiernaast in. Ik neem zsm contact
met je op. Of neem contact op via: