Jezelf écht recht in de spiegel aankijken en reflecteren

Human Design persoonlijke chart

In mijn vorige blog schreef ik over mijn geleerde lessen van het afgelopen jaar. En dat ik mijn antwoorden zou delen met jullie, omdat ik geloof dat kennis delen kracht is. (Klik hier voor mijn blog Reflecteren kan je leren!)

Wat waren mijn reflectievragen ook al weer?

Hoe heb ik 2021 ervaren? Als 1 grote dikke strijd met alles en iedereen om mij heen en vooral met mijzelf

Hoe voelde ik mij op het gebied van en als ik een cijfer geef aan deze gebieden, welk cijfer zou dat zijn?

    1. Mijzelf > waardeloos > 5
    2. Mijn financiële toestand > slecht > 4
    3. Mijn liefdesleven > kon beter > 6
    4. Mijn vriendschappen > heel waardevol > 9
    5. Mijn bedrijf > waardeloos > 6

Mocht ik van mijzelf of moest ik van mijzelf? Ik moest vooral heel veel van mijzelf.

Op welke wijze was ik liefdevol en zorgzaam voor mijzelf? Eigenlijk nauwelijks

Wat ga ik anders doen volgende jaar en waar ga ik anders naar kijken?

Anders doen:

  • Mijzelf steeds afvragen; word IK er blij van?
  • Bij grote keuzes een nachtje erover slapen, voordat ik een keuze maak.
  • Omarmen dat ik gemaakt ben om diverse dingen tegelijk te doen en heel veel dingen leuk vind. 😀 

Anders zien:

  • Dat de kosmos voor mij werkt en dat ik gewoon lessen te leren heb door trial en error. Dat is mijn grootste inzicht!

Waar ben ik het meest trots op wat ik het afgelopen jaar heb gedaan? Dat ik koos om mij volledig te focussen op het begeleiden van professionals en projectleiders/projectleiders to be, om ze te leren en in laten zien dat de enige die regie kan pakken zij zelf zijn!

Nou, dat kan maar duidelijk zijn voor mijzelf.

En het is echt niet allemaal kommer en kwel geweest afgelopen jaar. Laat dat helder zijn! Maar in grote lijnen was het een jaar vol strijd. Lees meer over mijn natuurlijke scepsis verderop in mijn blog. Wat mij afgelopen jaar enorm geholpen heeft is het doen van mijn Pockets vol met JOY experiment van @LouNiestadt. En het lezen en leren over  human design (onder andere bij Hiske heb ik veel gelezen en geleerd). Dat was zo een eyeopener voor mij!

Human Design? Wat is dat dan?

Human Design ( Human Design en jouw natuurlijke structuur ) is een systeem dat beschrijft hoe je het beste met #energie omgaat. Het is een systeem dat jou helpt inzicht te krijgen in jouw talenten, jouw valkuilen, jouw energiegevers en energievreters. Dit systeem laat zien op welke manier het makkelijker voor jou is om keuzes te maken, te reageren op de voor jou prettigste manier. En laat je inzien waardoor jij energetisch wordt beïnvloed en jij emoties ervaart. Het is vooral ook een experiment om te gaan ervaren wat wel en niet voor jou werkt!

Door het leren over #human design en het “lezen” van mijn persoonlijke unieke handleiding, kan ik nu terugkijken en veel beter begrijpen wat er afgelopen jaar bewust en ook onbewust allemaal gebeurd is. En dat is echt wel een hoop geweest! Het is vooral een strijd geweest,  die vooral lag in het feit dat ik niet deed wat ik wilde en mij energie gaf, maar mij vooral liet leiden door anderen. Zij vertelden mij hoe het moest, wat ik écht moest doen om succesvol te zijn. Doelen stellen, visualiseren, focussen op 1 ding, funnels bouwen, zichtbaar zijn. Posts vooruit schrijven, webinars geven, op het podium staan. Man, van alles, waarbij ik vaak voelde: “Mhhh ik weet niet of dat bij mij past”.  Maar dan zei mijn coach; “ eerst 10 x doen en dan mag je zeggen, nee dit is niets voor mij” Terwijl ik écht voelde: “Nope, niet mijn ding”.

Maar hee, je luistert toch naar de kennisdeskundigen he…

Door Human Design en mijn eigen chart te kunnen lezen, besefte ik mij ook dat door 1 van mijn energiecentrums die open staat, dat ik heel ontvankelijk kan zijn voor de ideeën en projecties van anderen. En achteraf dacht ik vaak: “Ik wist het, en ik deed het toch!?!?”. Nu snap ik, dat ik niet naar mijn eigen intuïtie en gevoel luisterde. En dat zegt iedereen tegen je en toch blijft dat ingewikkeld genoeg in het leven, vind ik J.

 

Als ik écht eerlijk mijzelf in de spiegel aan kijk, welke lessen heb ik dan geleerd?

Ik heb geleerd dat:

👉Mijn PEP event geven super gaaf was en dat ik toch meer van verbinding maken en samen creëren ben dan, alleen maar van mijn kennis en ervaring zenden op een podium. Geen Tony Robbins carrière voor mij dus….

👉Ik houd van afwisseling, terwijl ik dacht dat ik heel gestructureerd moet leven. Haha, ik wil Groundhog Day heel graag voorkomen!!

👉Ik houd van structuur, behalve als die mij gaat belemmeren in het doen wat ik wil. Flexibel gestructureerd noem ik dat!

👉Dat ik niet zonder een doel/idee/plan kan, maar dat ik wel veel meer van het proces mag genieten dat volledig gefocust zijn op het doel. De reis is belangrijker dan het doel!

👉 Moeten en grenzen die anderen mij opleggen voor mij heel vervelend voelen. Ik doe graag dingen op mijn manier en anders dan anderen (Human Design profiel 3/5) Ik ben echt iemand van trial en error J. Dus wel die “ezel” die zich meer dan 2 x aan de zelfde steen stoot!!

👉 Ik werk beste op mijn eigen tempo: daarom roep ik ook altijd zelf regie pakken over mijn tijd, energie. “Laat mij mijn eigen gang maar gaan” zingt Ramses Shaffey.

👉Heel veel van mijn #gedrag nu, het gevolg is van mijn opvoeding, mijn herkomst en al mijn ervaringen. En dat als ik #systemisch hiernaar kijk, ik mijn ingesleten #gedragspatronen zie en doordat ik mij daar bewust van ben, ik deze patronen ook kan veranderen. Pff, gelukkig dat ik dat bij mijn klanten wel goed doe! Ach het lekt ook altijd bij de loodgieter is toch een gezegde??

👉Dat ik sceptisch van nature ben, hihi . Dat is natuurlijk voor een wetenschapper een geweldige eigenschap, want die zoekt naar logica. Alleen voor mij, die die twijfel ook op zichzelf betrekt, is dit persoonlijk een moeilijke eigenschap. Gelukkig geeft de uitleg van Human Design een beetje lucht; het is belangrijk om te beseffen dat deze twijfel wijst op informatie, niet op mensen of op mijzelf. Thank you!! Daar valt aan te werken J. Het mooie van deze eigenschap is ook dat ik hierdoor anderen inspireer om na te denken over hun gedachten, gevoelens en gedrag!

👉Blijkbaar heb ik crisissen nodig (Human Design poort 36) om te groeien. Dat lukt dus alleen, wanneer ik door mijn diepe emotioneel ervaringen heenga. Deze energie drijft mij tot veranderingen & innerlijke transformaties. En met die kennis kan ik anderen weer helpen. Dus gelukkig leveren mijn ervaringen ook wat op; ik kan de geleerde levenslessen weer gebruiken bij mijn klanten!

👉Ik van nature heel goed ben in het brengen van #structuur in de #chaos, #rust creëren bij anderen en het #vertrouwen op te bouwen en #verandering teweegbrengen, juist omdat ik het zelf allemaal heb meegemaakt. Ik heb geleerd om constant te veranderen en daardoor kan ik zelfverzekerder omgaan met crisissen. Je kan maar weten van je eigen shit en er een hit van maken, toch?

 

Een Open G-centrum??

Ik heb een open G-center en dat betekent dat ik vaak dingen doe, omdat anderen die bij mij vinden passen, terwijl ik daar zelf geen goed gevoel bij heb. “Waarom luister je dan niet naar je gevoel?, zou je denken.  Tja, daar is nog wat ruimte voor #ontwikkeling voor mij.  Omdat dit een open energie centrum voor mij is, ben ik veel ontvankelijker voor wat anderen denken en vinden van mij.

Dit verklaart voor mij ook, waarom ik afgelopen jaar vaak niet mijn eigen pad heb gelopen en van alles ben gaan doen omdat anderen mij vertelden wat ik moest doen.

Hierdoor ging ik alleen maar harder werken, nog meer doen en vergat ik vaak mijn eigen mantra: STOP MET DOEN, DOEN, DOEN! GA VOOR RUST, PLEZIER EN VRIJHEID! Dus ging ik in totale overdrive om controle te krijgen, daar kreeg ik weer stress van en werd een soort van gefrustreerde, bittere heks. Ik werd iemand die overal tegen aan schopte, nergens meer de lol van inzag en vooral heel veel verwachtte van mijzelf en mijn omgeving.

Het evenwicht tussen thuis en werk was ik volledig kwijt. Ik bleef spreekwoordelijk, achter mijn eigen staart aan lopen. En ondanks coaching en al mijn eigen lessen en tips die ik anderen geef, kon ik (of wilde ik niet??) mijn gedrag en gedachten de juiste vibe geven om een andere weg in te slaan.  Ik was zo vaak, gefrustreerd, boos en regelmatig ook verdrietig dat ik voor mijn gevoel niet voldeed aan wat ik verwachtte van mijzelf. Of dacht wat anderen van mij verwachtten.

Jij en jouw emoties ook altijd!

Vaak zat ik afgelopen jaar met mijzelf in de knoei en voelde ik allerlei #emoties. Omdat ik opgevoed ben met: hup schouders eronder en gaan. En van nature ook een enorme wilskracht heb, ging ik óf voorbij aan deze emoties óf bleef ik er heel lang in hangen… Nu weet ik dat ik dus een emotioneel manifesting generator ben (een bepaalde type volgens het human design systeem). Dit betekent dat ik juist heel goed naar mijn gevoel moet luisteren en die gevoelens komen en gaan in golven. Best een uitdaging om dan niet mijn hoofd en mijn gedachten de overhand moet laten nemen.

Ik maak dus keuzes wanneer mijn emotionele golven voorbij zijn (laat ik nou net begin dit jaar begonnen zijn met surfles 🏄 (Klik hier voor mijn blog over begeleiding, surfen en eigen leiderschap). Belangrijk voor mij is dus dat ik geduld moet hebben, omdat alles op het juiste moment gebeurt. Geduld hebben, net als bij het ontstaan van een vlinder; die ontpopt ook pas als tijd rijp is.

 

Wat kan ik nog verder ontwikkelen?

✔ Laat dat geduld voor mij nog een #eigenschap zijn die ik mag ontwikkelen 😉 . En mijn human design geeft aan , dat wanneer ik geen geduld heb, ik mij dan waardeloos en verloren voel. Hee, dat gevoel herken ik! Zo voelde ik mij afgelopen jaar regelmatig.  Dat is weer een bevestiging voor mij: wanneer ik en iedereen volgens mijn (zijn/haar) design leef(t), het leven veel makkelijker, leuker, relaxter en vooral luchtiger is!

✔ Oh ja, nog te ontwikkelen…. Accepteren dat ik niet precies weet hoe alles eruit ziet. Anderen mensen hebben dat van nature wel. Ik niet en dat is dus oké. En dat geeft mij weer rust, het is goed!

✔ Vast nog veel meer. Maar alles op zijn tijd!

 

En Denise, wat is nou de conclusie van deze persoonlijke reflectie?

Het leven is 1 groot proces! En ik ben zelf de regisseuse van mijn eigen leven, mijn eigen IK BV. Elke dag wordt er weer een deel van mijn levensscript duidelijk! En in plaats van boos zijn dat er weer een nieuwe scene is toegevoegd, mag ik juist deze scene doorleven! Zodat ik mijn script ervaar en leef!

Én, ik besef me dat ik graag mijn kennis deel over hoe je het beste je energie en tijd verdeeld, hoe je in elkaar zit en wat dat betekent voor jouw gedrag.  Maar dan wel op MIJN manier. Op MIJN persoonlijke, praktische en plezierige manier!

En wat zijn dan mijn doelen en intenties voor 2022?

 

    1. JOY, DOL VEEL PLEZIER en LOL hebben!
    2. Human Design verder integreren in mijn trainingen
    3. Doen waar ik goed in ben en nog meer professionals en projectleiders helpen zichzelf en hun gedrag te begrijpen.
    4. Naast dat ik mijn goede adviezen aan mijn klanten geef, ze ook aan mijzelf blijven geven J!

Zin om een keer te sparren? Behoefte aan enkele reflectievragen voor jezelf? Wil je meer weten over Human Design en waarmee dit systeem jou kan helpen? Plan gerust een vrijblijvend gesprek met mij in, zodat je lekker kunt brainstormen met mij. Ik heb vast nog wel wat oppeppers voor jou! Klik hier om een vrijblijvend oppepper gesprek in te plannen!

PS: je ziet mijn persoonlijke chart op de foto.  Ingewikkeld en toch verhelderend!

 

 

Deel deze blog op social media:

Let’s connect!

Heb je een vraag of wil je
gewoon even kennismaken?

Vul het formulier hiernaast in. Ik neem zsm contact
met je op. Of neem contact op via: