Reflecteren kan je leren

Reflecteren kan je leren

Geleerde lessen en reflectie

❔ “Wat heb je er nou van geleerd?”, zeg ik tegen mijn kadozoon. “Hoe bedoel, van geleerd? Ik heb toch de katten verzorgd? Dat is toch wat jullie aan mij gevraagd hebben?”

We zijn 2 nachten weggeweest en hebben hem gevraagd onze 2 katten te verzorgen. Uiteraard hebben we alles wel 3 of 4 x herhaald, opgeschreven en met pijltjes en plakkertjes in de keuken en de garage, dus ook nog beeldend gemaakt. Ik weet namelijk dat iedereen anders leest en leert en zeker een puber….

Stel je even voor: wij zitten heerlijk in de zon 😎, genietend van een glas sangria en wat hapjes, belt de schoonmaakster. Bij ons is de eerste gedachte, “Oh shoot, het alarm is afgegaan.”  Maar dan hadden we allang de alarmcentrale aan de lijn gehad. Oh ja. Gelukkig niet het alarm dus. Nippend van mijn glas sangria en met mijn ogen dicht om van de zon te genieten, neem ik de telefoon op.

Onze schoonmaakster is iemand die altijd duidelijk en direct is en zegt: “wat is er met de stofzuiger gebeurd? Die ruikt enorm 👃. Echt een beetje een poepgeur…” “Uhh, zeg ik geen idee, zit er poep aan de borstel of zo?”  Het glas staat inmiddels op de tafel. Ik zit nu met mijn ogen geknepen nog half een poging te doen de zon te voelen en minder relaxt. Het enige wat ik voel is lichte irritatie.

“Nou,” zegt ze, “ik zuig wel verder. Kijken jullie er maar naar als jullie terug zijn”.  Terwijl wij verder genieten van ons drankje, de zon en het feit dat we nu toch niets kunnen doen, bedenken we beiden wel wat er nou gebeurd kan zijn.

Thuisgekomen ruiken wij de penetrante poepgeur ook en nader onderzoek leert ons…. dat onze zoon bedacht even snel het kattengrind wat op de tegels was gevallen op te zuigen. Kattengrind inclusief drollen… 💩. Dat leek hem het makkelijkst. Mijn partner heeft de hele stofzuiger volledig schoon gekregen (alhoewel mijn gedachte was dat onze zoon dat moest doen, zodat hij ook leert wat de consequenties van zijn acties zijn. Die opvoedkundige discussie laat ik verder even buiten dit verhaal 😉)

Dus het antwoord op de vraag wat heb je er nou van geleerd was “Hoe bedoel je van geleerd?” 🤨

Zo aan het einde van het jaar zie je vaak dat mensen gaan reflecteren op het afgelopen jaar. Ook ik, alleen stel ik mijzelf wat meer vragen dan alleen maar wat heb je er van geleerd?

Want ik wil voor mijzelf dieper gaan en beter weten en voelen wat ik geleerd heb. Waar ik heel blij van ben geworden en wat ik niet meer wil doen.

Jezelf in de recht in de spiegel aankijken

Dat reflecteren kun je echt leren, als jij jezelf in de spiegel durft aan te kijken en ook echt eerlijke antwoorden geeft op de vragen.  Er zijn megaveel reflectie vragen te vinden op internet. Vraag dokter google maar.

Vanuit mijn projectmanagement ervaring stel ik altijd de vragen afgestemd op de groep. Dus het zijn nooit altijd de zelfde standaard vragen die ik stel. Want ik voel aan dat sommige vragen gewoonweg weerstand en irritatie kunnen opwekken, omdat heel veel mensen niet gewend zijn om te reflecteren op hun eigen gedrag. Want dat betekent dat je naar jezelf moet kijken en het is eigenlijk veel makkelijker om de omgeving, de situatie of anderen de schuld te geven van wat er gebeurt of is gebeurd.

Vanuit mijn coaching ervaring stel ik ook altijd de vragen afgestemd op mijn klant, zodat ze hem of haar verder helpen inzicht te krijgen. Inzicht in wat wel werkt, wat fijn is, wat goed voelt. En ook inzicht in wat je anders wil en kan gaan doen.  Ik gebruik ook de vraag, die dokter Phil regelmatig stelde: “How’s that working for you?”

Welke vragen stel ik mijzelf dan?

Deze vraag stel ik mijzelf aankomende week ook. Naast de volgende vragen:

 1. Hoe heb ik 2021 ervaren?
 2. Hoe voelde ik mij op het gebied van
  1. Mijzelf
  2. Mijn financiële toestand
  3. Mijn liefdesleven
  4. Mijn vriendschappen
  5. Mijn bedrijf
 3. Als ik een cijfer geef aan deze gebieden, welk cijfer zou dat zijn?
 4. Mocht ik van mijzelf of moest ik van mijzelf?
 5. Op welke wijze was ik liefdevol en zorgzaam voor mijzelf?
 6. Wat ga ik anders doen volgende jaar en waar ga ik anders naar kijken? Welke 3 dingen bij doen en zien zijn dat?
 7. Waar ben ik het meest trots op wat ik het afgelopen jaar heb gedaan?
 8. En wat zijn mijn doelen en intenties voor 2022?

Zoals je leest genoeg reflectievragen om te beantwoorden 😕… En toch ga ik ze beantwoorden, want alleen door mijzelf in de spiegel aan te kijken, te reflecteren en daadwerkelijk eerlijk te antwoorden, kom ik weer stappen verder in het regie blijven houden op mijn leven, mijn energie en mijn projecten. En het is echt te leren, gewoon door te doen.

 

Welke antwoorden heb ik op mijn reflectievragen?

Benieuwd naar mijn antwoorden? Lees het in mijn nieuwste blog in 2022 op mijn site.

Behoefte aan enkele reflectievragen voor jezelf? Plan gerust een vrijblijvend gesprek met mij in, zodat je lekker kunt sparren met mij. Ik heb vast nog wel wat oppeppers voor jou! https://denisebertolini.nl/gesprek-inplannen/

 

Deel deze blog op social media:

Share on facebook
Share on linkedin

Let’s connect!

Heb je een vraag of wil je
gewoon even kennismaken?

Vul het formulier hiernaast in. Ik neem zsm contact
met je op. Of neem contact op via: