Denk anders, doe anders, wees anders!

Mijn kijk op projectmanagent, met frisse ogen.

Weet je nog dat jij vroeger op zijn kop hing aan het klimrek? Ondersteboven zag de wereld er heel anders uit. Wist je trouwens dat dit voor je hersenen enorm stimulerend is, omdat de bloedtoevoer verhoogd wordt en er onder andere meer endorfine (het gelukshormoon en het heeft een pijnstillende eigenschap) aangemaakt wordt*.

Als je kijkt naar kinderen doen ze dit eigenlijk heel vaak. Ze hangen onderste boven op een klimrek, maar ook op de bank. Het brengt ze ook tot rust.

Ik ben een groot fan van rust, reinheid en regelmaat. Maar zeker ook van anders kijken, anders doen, verandering. En wat nou als wij eens anders gaan kijken naar projecten? Als we verder kijken dan tijd, scope, budget en kwaliteit.

In al mijn projecten, heb ik steeds ervaren dat wanneer ik niet deed zoals het hoorde, conform de traditionele projectaanpakken (bijv. Prince2, PMBoK, Agile/Scrum), maar deed zoals ik goed achtte voor het team, dat ik dan samen met het projectteam uiteindelijk veel makkelijker en soepeler juiste resultaten behaalde. En als geweldige bonus, iedereen er ook nog plezier aan beleefde en energie overhield. Alleen dat is voor mij niet de bonus, dat is een must!

Zolang projecten, en die zullen er altijd blijven zijn, niet geautomatiseerd verlopen. Zolang projecten niet door robots worden vervangen, zal bij projecten de mens de belangrijkste en grootste kracht zijn. En ieder mens is een uniek persoon met zijn of haar eigen talenten, valkuilen en handleiding.

Lees jij de handleiding van een wasmachine of welk ander elektrisch apparaat voordat je deze gebruikt? (Uit het onderzoek blijkt dat wanneer een nieuw toestel geïnstalleerd moet worden, 46 procent van de mannen aangeeft zelden tot nooit te handleiding te lezen. Vrouwen doen dit eerder wel: 76 procent leest zo goed als altijd eerst de gebruiksaanwijzing J)

Als je deze dus wel leest, dan begrijp je de werking van de machine.  En dat is net zo met teamleden, en alle andere betrokkenen in een project. Of eigenlijk met alle mensen, iedereen heeft zijn of haar eigen handleiding. En ik geloof, dat een project echt pas een succes is als jij als projectleider de handleidingen van jezelf en jouw team kan lezen. Of in ieder geval de meest belangrijke pagina’s hebt gelezen! Dan pas worden projecten ook daadwerkelijk leuk om te doen, omdat de energie stroomt, omdat er plezier ervaren wordt. Omdat er duidelijkheid en helderheid is over wie, wat, waarom, wanneer. Omdat men elkaar beter begrijpt.

De aantal keren dat ik een project begeleide waar ik zeker een week of 3 tot 4 bezig was met het team zo ver te krijgen om dit project überhaupt te gaan doen, kan ik niet op 1 hand tellen. Dat is toch te bizar!

Vaak was het een project dat even tussendoor moest, maar wel van enorm groot belang voor bepaalde afdelingen was. Of dat er even besloten werd een nieuw systeem aan te schaffen, zonder dat er goed geluisterd was naar wat er daadwerkelijk nodig was en waar de behoeften van de gebruikers lag.

Het blijft mij elke keer weer verbazen dat ik als projectleider regelmatig het team moet gaan motiveren om een project te doen, terwijl ik denk waarom is dit niet van te voren allemaal al in kannen en kruiken. Het voelde steeds alsof ik de interne “shit” ook wel even kon opruimen.

Daarom vind ik ook dat er vooraf bij de start van een project altijd aan een aantal basisvoorwaarden voldaan moet zijn:

  1. De ‘waarom’ van het project is helder voor het team, voordat het project begint. En die waarom hoef jij als projectleider zeker niet te verdedigen of uit te leggen!
  2. Het resultaat van het project is daadwerkelijk een oplossing voor een probleem. Vaak spelen er nog hele andere problemen die enorme invloed kunnen hebben op het project.
  3. Er is voldoende tijd voor de teamleden om hun tijd en energie in het project te steken. Zodat er ook daadwerkelijk ruimte is om lekker te werken in plaats van te worstelen met alle andere taken die er ook nog zijn voor het team.
  4. Dat er vertrouwen is! Daar schrijf ik de volgende keer meer over!

Uiteindelijk gaat het om de mensen die betrokken zijn bij het project, alle mensen. Dat zij lekker, makkelijk en zonder gedoe kunnen werken aan een verbetering, verandering of vernieuwing. Dus als jij als projectleider start met het lezen van de handleiding in plaats van meteen tot actie over te gaan, dan garandeer ik je dat jouw project echt veel leuker is om te begeleiden en dat het projectresultaat daadwerkelijk sneller, eenvoudiger en simpeler behaald wordt!!

Als je altijd doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg! Dus: ga als projectleider meer als rebel werken en doe het lekker anders dan anderen!

* Disclaimer; mocht je dit zelf gaan doen; doe dit niet te lang, alleen zolang het goed voelt!

 

Deel deze blog op social media:

Share on facebook
Share on linkedin

Let’s connect!

Heb je een vraag of wil je
gewoon even kennismaken?

Vul het formulier hiernaast in. Ik neem zsm contact
met je op. Of neem contact op via: